Adoptie service voor moederloze veulens

Als de merrie haar veulen niet aanvaardt , geen melk heeft of erger nog komt te overlijden dan biedt Keros de mogelijkheid om het moederloze veulen alsnog te laten opvoeden door een adoptiemerrie. We proberen zoveel mogelijk minstens 1 adoptiemerrie in de melk te hebben tussen maart en augustus.

Hoeveel melk drinkt een veulen?

Na de geboorte komt de melkproductie bij de merrie op gang, in de eerste dagen produceert de merrie ongeveer 7 tot 8 liter melk per dag, dit loopt langzaam op tot ongeveer 20 tot 30 liter per dag na 2 tot 3 maanden. De eerste 5 weken consumeert het veulen ongeveer 23% van zijn lichaamsgewicht per dag aan melk, daarna ongeveer 20% van zijn lichaamsgewicht.  Het veulen gaat tientallen maal per dag drinken, zowel over dag als 's nachts.  Onderzoek heeft aangetoond dat een pasgeboren veulen gemiddeld elke 45 min van de merrie drinkt.  Na twee weken drinkt het nog steeds 20-24 maal per dag.

Is er goede kunstmelk voorhanden en hoeveel kost dat?

Merriemelk heeft een speciale samenstelling met veel suikers, meer proteinen en minder vetten en een lage concentratie droge stof.  Koemelk wijkt sterk af van merriemelk, waardoor koemelk minder geschikt is voor veulens.
Tegenwoordig is er zeer kwaliteitsvolle kunstmelk voor veulens te verkijgen in de handel.  Hiermee kan je aan alle voedingsbehoeften van het opgroeiend veulen voorzien en wanneer toegediend in voldoende frequentie en volume kan men een normale lichaamsgroei bekomen. Kunstmelk voor veulens kost 0,45 tot 0,60 € / liter. In de eerste 2 weken komt dit ongeveer op 4-6 € / dag en daarna loopt dit snel op tot 12-17 € / dag. Over de eerste 3 maanden kan dit oplopen tot 1000 € zonder rekening te houden met het bijkomende werk en de afwezigheid van een moeder om het veulen sociale vaardigheden te leren.

Waarom liever een adoptiemerrie dan kunstmelk?


Het ezelveulentje Pomponneke met haar nieuwe moeder

Veulens hebben een merrie in eerste plaats nodig voor de melk, daarnaast zorgt de merrie voor de opvoeding van het veulen. Zij leert het veulen wat wel en niet mogelijk is en beschermt het tegen weersinvloeden. Een moederloos veulen mist deze hulp, waardoor er grote problemen kunnen ontstaan, met name bij het gedrag. Om deze gedragsproblemen te voorkomen en om jezelf een hoop werk te besparen (met de fles grootbrengen is zeer arbeidsintensief) is het ten zeerste aan te raden om het veulen naar een pleegmerrie te brengen. Het matchen van een veulen met pleegmerrie kan echter een probleem zijn. 

Hoe selecteert Keros zijn adoptiemerries?

Wat doen bij een moederloos veulen?Adoptiemerries vakkundig voorbereid bij Keros, worden eveneens gebruikt bij dierenkliniek De Bosdreef, dierenkliniek de Morette en de faculteit diergeneeskunde te Merelbeke. Als de adoptiemerrie het veulen aanvaard heeft , gaat de adoptiemerrie met het veulen mee naar de eigenaar van het veulen en blijft er tot na het spenen van het veulen. Daarna moet de merrie teruggebracht worden naar Keros.

U belt naar Keros op het nr 0476336028 (dierenarts Vandaele Hilde), u vertelt het verhaal, de leeftijd van het veulen, hoe lang de merrie gestorven is en zo wordt er een afspraak gemaakt hoe alles verder moet verlopen.
Het veulen komt naar Keros die zorgt voor de adoptie. Als de merrie het veulen 100% aanvaard heeft en ze samen op de weide kunnen, gaan merrie met veulen terug naar de eigenaar. Na het spenen wordt de merrie terug gebracht naar Keros.

Tarieven voor adoptie en huur van een adoptie merrie:

adoptieprocedure + huur adoptiemerrie (max. 10 maand): € 1500 
Verblijf veulen en merrie na adoptie: € 15 / dag

Diergeneeskundige diagnoses en behandelingen van het veulen zijn hierbij niet inbegrepen.

Bijkomende informatiebronnen

Een moederloos veulen, wat nu? Een praktische handleiding om hulpbehoevende veulens een goede start te geven. Door Alexandra Wegert in opdracht van Pavo voeders

Opfok van moederloze veulens door Petra Sallaerts, Eindwerk 2007-2008, Thesis Kahtolieke Hogeschool Kempen